Wyposażenie kuchni lokalu gastronomicznego takiego jak restauracja, bar, czy też pizzeria, to jeden z kluczowych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie takiego przedsiębiorstwa. Dzięki niemu może ono działać sprawnie i dobrze, wydając wyśmienite posiłki. Wpływa ono nie tylko na jakość posiłków, ale także na poziom reprezentowany przez dane miejsce. Gdy personel i pracownicy korzystają z profesjonalnego sprzętu, dzięki czemu mogą wykonywać swoją pracę jak najlepiej. Warto zatem dowiedzieć się jakie części wyposażenia są niezbędne i zdecydowanie powinny znaleźć w lokalu gastronomicznym.

Pieczenie i gotowanie w kuchni

Nie jest zaskakujące, że większość potraw jest przygotowywanych właśnie w jeden z tych dwóch sposobów. Aby móc dobrze je przygotować niezbędne może okazać się właśnie profesjonalne wyposażenie. Kuchnia gastronomiczna nie może istnieć bez dużej kuchenki z dużą ilością palników. Obecnie jednak zdecydowanie korzystniejszym wyborem od kuchenek tradycyjnych na gaz, są kuchenki indukcyjne. Pozwalają one na szybkie gotowanie, podgrzewanie i smażenie, w bezpieczny sposób. Posiadają często dużo przydatnych funkcjonalności, jak zegary czasowe i regulatory płomienia. Jeżeli chodzi zaś o pieczenie, to w dużej kuchni gastronomicznej często nie wystarczy już zwykły piekarnik. Każda profesjonalna  kuchnia gastronomiczna powinna posiadać na wyposażeniu piec konwekcyjno-parowy. Jest to swego rodzaju połączenie dwóch rodzajów pieców. Piec konwekcyjno-parowy powstał bowiem poprzez dodanie do funkcjonalności pieca konwekcyjnego, opcję naparowywania komory. Realizuje on poziomą cyrkulację powietrza, a także odtłuszczanie, dzięki czemu gwarantuje przede wszystkim równomierną temperaturę w komorze i nieprzenikanie żadnych zapachów. Wykorzystując taki piec, w kuchni można tworzyć naprawdę wyśmienite i dobrej jakości potrawy.

Pozostałe sprzęty gastronomiczne

Piec konwekcyjno-parowy to jednak nie wszystko. W kuchni nie może również zabraknąć dodatkowego wyposażenia uzupełniającego. W końcu co kucharz byłby w stanie zrobić bez dobrej jakości patelni, zestawu garnków, noży, łyżek i innych sztućców. W coraz to większej ilości lokali wykorzystuje się ekonomiczne patelnie elektryczne, które zdecydowanie warto posiadać. Garnki powinny zaś być wykonane z solidnej stali nierdzewnej, podobnie jak sztućce. Wszystko w kuchni musi mieć swoje miejsce, a różne przedmioty i produkty należy gdzieś układać. Również przy wykonywaniu wszelkich czynności takich jak krojenie, potrzebne jest odpowiednie stanowisko. Dlatego każda kuchnia musi być wyposażona w meble gastronomiczne, wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będą trwałe, a także łatwe w czyszczeniu.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii