W dobie mody na gotowanie i przetwarzania jedzenia własnoręcznie niezbędne jest posiadanie maszynki do mielenia mięsa. Każdy z nas chciałby móc jeść mięso wiadomego pochodzenia i wysokiej jakości. A jeszcze lepiej, jeśli można pochwalić się takim daniem przed przyjaciółmi. Aby posiłek był wykwintny niezbędne jest mięso najwyższej klasy, ale i najlepszej jakości maszynka. Przecież każda dobrze szanująca się restauracja posiada wilki do mielenia mięsa, więc czemu my w zaciszu domowym nie możemy jej posiadać?

Czym jest wilk do mięsa?

Otóż taka nazwa jest przeznaczona do produktów, dzięki którym jest możliwe zmielenie mięsa. Maszyny te są dostępne w dwóch wersjach ręcznej i elektrycznej. Wersja manualna jest bardziej znana, zapewne wiele z nas pamięta babcię lub nawet mamę, która mieliła mięso dzięki rączce (korba), którą kręciła. Nieraz była to na prawdę ciężka praca wymagająca dużej siły w rękach. Dodatkowo samo instalowanie maszynki do stołu tez było wymagające. Dlatego obecnie najpopularniejsze są wersje elektryczne. Charakteryzują się dużą wydajnością oraz są wykonane ze stali nierdzewnej. Mogą działać nawet ponad 8h oraz zmielić 300 kg mięsa. Szybkość ich działania jest powalająca i trzeba podkreślić, że nie sprawiają problemów przy montowaniu. Są lżejsze i stabilniejsze. Dodatkowo ślimak wewnątrz niej jest dokładniejszy.

Cechy najlepszego wilka

Kupno wilka do mielenia – czym powinniśmy się kierować? Przecież na rynku jest taka duża liczba dostępnych produktów rożnych marek, a producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz nowszych rozwiązań… Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę jest to, do czego dana maszynka jest przeznaczona. Co może mielić poza mięsem mielonym, oraz czy jest stosowana zarówno w małe jak i w dużej gastronomii. Jeśli będzie ona nam potrzebna do gotowania wyłącznie w domu to zalecane są wilki mniejsze o niższej wydajności Dlatego na początku zakupu odpowiedzmy sobie na pytanie – co i dla kogo będziemy gotować? Druga cecha, na którą powinniśmy zwrócić uwagę to to, co zawiera nasza maszynka, oraz z czego jest wykonana. Podstawowa zawartość maszynki to korpus, śruba podająca, nóż oraz sitka wykonane z metalu. Produkt przeznaczony do domu powinien być dość lekki najlepiej wykonany z aluminium i metalu lekkiego. Jeśli zaś szukamy czegoś do większej gastronomii, najważniejsze, aby maszynka była wykonana z jak najtrwalszych produktów, wysokojakościowych. Trzecią i chyba najważniejszą cechą są dodatkowe funkcje naszego wilka. Wiadome podstawowe mielenie jest mniej więcej takie samo w każdej maszynce, ale dodatkowe funkcje cechują produkt i dzięki nim określamy, czy jest on wart swojej ceny. Dodatkami są np. bieg wsteczny czy możliwość różnego mielenia. Ważne jest też czy wilk posiada różne sitka lub jaki jest podajnik. To wszystko składa się na ostateczną decyzję.

Wybierając produkt, nie kierujmy się modą, czy chwilową zachcianką. Dzięki dobremu wyborowi wilk do mielenia może służyć nam nie tylko do podstawowego wykonywania czynności, ale może mieć różnorakie zastosowanie w kuchni.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne