Kuchnia

Taca kelnerska – podstawowy atrybut profesjonalnej obsługi restauracji

Taca kelnerska – podstawowy atrybut profesjonalnej obslugi restauracji

Wykonywanie zawodu kelnera to bardzo wymagająca praca. Po pierwsze, w tego rodzaju profesji mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym, związanym z dużą ilością godzin spędzanych na nogach i noszeniem ciężkich posiłków czy napojów. Z drugiej strony znacząca jest również kwestia ciągłej obsługi klienta, nieustannego kontaktu z innymi ludźmi, pracy w zespole i dużego napięcia nerwowego. Profesjonalna, kulturalna obsługa niejednokrotnie decyduje jednak o sukcesie danego punktu gastronomicznego. Estetyczny wystrój restauracji, smaczne dania, nowocześnie wyposażona kuchnia oraz atmosfera pełna uśmiechu i otwartości wpływa na renomę i popularność lokalu. Jak powszechnie wiadomo, podstawowym wyposażeniem każdego kelnera jest taca kelnerska. Jednak jaki model będzie najbardziej odpowiedni i na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Savoir-vivre kelnera

Taca kelnerska wykorzystywana jest przede wszystkim do serwowania rozmaitych napojów, gdyż według zasad obowiązujących w gastronomii posiłki należy nosić w rękach. W zależności od rodzaju danego lokalu gastronomicznego (np. bar, knajpa, restauracja, kawiarnia, pijalnia) na tacach mogą znaleźć się bardzo zróżnicowane napoje – aromatyczne kawy, rozmaite herbaty, wysokiej jakości trunki alkoholowe czy świeżo wyciskane soki.

Taca kelnerska – wielkość i kształt

Komfort pracy kelnera jest często uzależniony od sprzętu, na którym pracuje. Jaka powinna być zatem taca kelnerska, aby wspierała pracownika, a nie utrudniała mu wykonywanie codziennych obowiązków? Jeśli chodzi o kształt tacy, do najbardziej wygodnych i praktycznych zaliczane są modele okrągłe lub te posiadające zaokrąglone krawędzie. Optymalna wielkość tacy powinna natomiast wynosić nie więcej niż 40 cm – taki model pomieści odpowiednią ilość produktów, ale umożliwi komfortowe i bezpieczne dostarczenie ich do stolika.

Taca kelnerska – materiał wykonania

Tace kelnerskie wykorzystywane w gastronomii wytwarzane są z różnorodnych materiałów. Jednak najpowszechniejsze, najtrwalsze i najbardziej komfortowe w użytkowaniu są tace polipropylenowe. Ważną kwestią jest w tym przypadku również to, czy taca jest laminowana, a więc odporna na działanie wilgoci i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Na rynku dostępne są również tace kelnerskie z włókna szklanego, przeznaczone do intensywnej eksploatacji.

Decydując się na zakup tacy kelnerskiej, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jej wielkość, kształt oraz materiał wykonania. Profesjonalny sprzęt jest podstawą funkcjonowania współczesnej gastronomii, dlatego przed dokonaniem decyzji warto zapoznać się z różnymi rozwiązaniami, które oferują producenci.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén