Fala upałów, jaka przetoczyła się ostatnio przez Polskę, zwiększyła z pewnością spożycie zimnych napojów. Najłatwiejszym sposobem na szybkie schłodzenie napoju jest dodanie do niego kostek lodu. Stąd warto zastanowić się nad najefektywniejszym sposobem ich tworzenia.

Czym jest kostkarka do lodu?

Wydawałoby się, że wystarczy powiedzieć, że kostkarka do lodu to po prostu urządzenie wytwarzające lód w kostkach. Zdecydowanie nie wyczerpuje to jednak tematu, zwłaszcza wobec różnych rodzajów tego urządzenia. Przy ich omawianiu warto krótko przedstawić zasadę działania tego urządzenia. Kostkarki do lodu, podobnie jak lodówki, potrzebują źródła zasilania czyli dostępu do prądu. Przede wszystkim urządzenia te dzielą się na wbudowane w chłodziarko-zamrażarkę oraz wolnostojące. Woda może być dostarczana bezpośrednio z sieci lub po prostu wlewana do zbiornika. W urządzeniu może znajdować się wyjmowany koszyk lub szuflada na gotowe kostki. Dalsze różnice i podziały wynikają już głównie z konkretnych parametrów technicznych takich jak np. wydajność, szybkość działania, pojemność, moc. Oprócz tego w droższych modelach mogą znajdować się takie dodatki jak panel dotykowy czy funkcja automatycznego wyłączania.

Zastosowanie

Gospodarstwa domowe

Tutaj trudno o jednoznaczną odpowiedź na pytanie, czy warto kupić kostkarkę do lodu. Oczywiście lód może być przydatny cały rok, np. do przyrządzania drinków. Jeśli natomiast wiadomo, że zapotrzebowanie na kostki lodu pojawia się tylko przy upałach, to przy naszej szerokości geograficznej trzeba mieć świadomość, że urządzenie będzie potrzebne nie więcej niż 3 miesiące w roku. Ponadto, wolnostojąca kostkarka będzie zajmowała dodatkowe miejsce w kuchni. Jeśli i tak nie ma go zbyt dużo, domownicy nie potrzebują szybko schładzanych napojów zbyt często, wtedy lepiej pozostać przy innych sposobach. Duża kuchnia, duża liczba domowników i częstych gości oraz zamiłowanie do chłodnych napojów i whiskey z lodem są natomiast poważnymi argumentami „za”. Przy wymianie lodówki na nową warto rozważyć model z wbudowaną kostkarką.

Gastronomia

Inaczej przedstawia się ta kwestia w przypadku użytku profesjonalnego. Wyposażenie gastronomiczne każdej restauracji, pubu czy baru powinno zawierać kostkarkę do lodu.

W takich miejscach z pewnością znajdzie się przestrzeń na takie urządzenie, nawet większych rozmiarów. Koszt zakupu, czyli średnio kilkaset złotych, także nie stanowi ceny zaporowej, zestawiając go chociażby z dziennym obrotem lokalu. Niektóre wolnostojące kostkarki potrafią być dość hałaśliwe, ale to także żaden problem, w szczególności na zapleczu pubu.

Przede wszystkim kostkarka do lodu zapewnia możliwość szybkiego przygotowania dużej liczby kostek. Jest to nieoceniona zaleta. Szybkość obsługi jest bardzo istotna w kształtowaniu ogólnego wrażenia i opinii o lokalu. Trudno sobie wyobrazić, aby klient musiał czekać na chłodny napój kilka minut, ponieważ obsługa wkłada właśnie następną zalaną wodą plastikową tackę z wypustkami do zamrażarki. Większość kostkarek pozwala uzyskiwać różne wymiary czy kształty kostek, a niektóre mają opcję kruszenia lodu.

Ważne, aby wyposażenie restauracji czy pubu zawierało kostkarkę posiadającą wszystkie te opcje – umożliwia to dopasowanie lodu do poszczególnych rodzajów drinków czy potraw. Oprócz tego przy profesjonalnym korzystaniu konieczne jest przeanalizowanie parametrów technicznych, szczególnie wydajności, szybkości działania i zużycia energii. Na koniec warto wspomnieć, że wolnostojące urządzenie nie zajmuje jakże cennego w restauracjach miejsca w zamrażarkach.

Podsumowanie

Sens posiadania opisywanego urządzenia w domowym gospodarstwie zależy od kilku czynników i trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy warto się w nie wyposażyć. Z pewnością w mieszkaniu swoje istotne plusy ma kostkarka zintegrowana z chłodziarko-zamrażarką. Natomiast bezsprzecznie kostkarka do lodu to obowiązkowy sprzęt gastronomiczny w każdej restauracji, a już na pewno w pubach czy barach.