Praca w lokalu gastronomicznym jest często bardzo ciężka i czasochłonna. Najlepszym rozwiązaniem, aby ułatwić sobie pracę, jest zainwestowanie w odpowiedni sprzęt. Powinien być on przede wszystkim wydajny oraz posiadać dużą odporność na uszkodzenia. Żaden większy lokal nie obejdzie się bez profesjonalnej zmywarki do czyszczenia naczyń. Istnieje bardzo wiele rodzajów zmywarek przemysłowych. Warto poznać każdy z nich zanim zdecydujemy się na konkretny model dostosowany do potrzeb naszego biznesu.

Zmywarka gastronomiczna do szkła

Ten typ zmywarki to idealne rozwiązanie do mycia różnego rodzaju kieliszków, szklanek, filiżanek, a także małych talerzyków. Zmywarki do szkła wybierają przede wszystkim właściciele kawiarni, lokali typu bistro oraz barów. Najczęściej posiadają one stosunkowo nieduże rozmiary w porównaniu do innych zmywarek gastronomicznych. Zwykle w środku znajdziemy kosze o wymiarach 35×35 cm albo 40×40 cm. W zależności od producenta możemy wybrać zmywarkę posiadającą pompę odpływu oraz zmiękczacz wody.

Zmywarka gastronomiczna tunelowa

Zmywarka tunelowa jest profesjonalnym sprzętem, który znajduje zastosowanie w dużych lokalach gastronomicznych. Zasada jej działania to wykorzystanie systemu przepływowego. W praktyce oznacza to, że brudne naczynia należy wkładać z jednej strony, a czyste wyjmować z drugiej. Proces mycia w zmywarkach tunelowych jest dość zaawansowany i obejmuje trzy etapy. Pierwszy z nich to usuwanie resztek pożywienia z naczyń. W trakcie kolejnego etapu naczynia są dość intensywnie płukane w ciepłej wodzie z użyciem specjalnych płynów do mycia, a następnie w samej wodzie. Ostatni etap to wyparzanie naczyń. Zwykle opiera się on na wykorzystaniu dość wysokiej temperatury w granicach 85-90 stopni. Dzięki temu możliwe jest zachowanie czystości oraz odpowiedniego stopnia dezynsekcji.

Zmywarki tunelowe znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie ma miejsce zbiorowe żywienie ludzi na dość szeroką skalę. Przydadzą się w dużych restauracjach oraz hotelach.

Zmywarki kapturowe 

Ten typ zmywarek sprawdzi się świetnie zarówno w dużych, jak i średnich zakładach gastronomicznych. To urządzenie pozwala na zachowanie dość dużej wydajności oraz niezawodności. Zmywarka kapturowa świetnie nadaje się do mycia nawet bardzo wysokich garnków. Można z powodzeniem stosować ją w kuchniach znajdujących się w szpitalach, szkołach czy dużych restauracjach. Obecnie produkowane zmywarki kapturowe posiadają wiele korzystnych, innowacyjnych funkcji. Dzięki temu efekt mycia jest na bardzo wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o zmywarki gastronomiczne warto decydować się wyłącznie na rozwiązania sprawdzonych producentów. Bardzo korzystną opcją jest funkcja wyparzania, która pozwala zachowywać najwyższy stopień higieny.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii