Kuchnia, Sprzęt gastronomiczny

Urządzanie kuchni w restauracji

Urządzanie kuchni w restauracji

Nie można ukrywać, iż jeśli chodzi o kuchnię w restauracji, to zdecydowanie jest ona bardzo różna od tej, którą masz u siebie w domu. Z jednaj strony może się tam wszystko wydawać proste, jednakże prawda jest taka, iż przy dostosowywaniu kuchni w restauracji należy zwrócić uwagę na szereg różnych czynników, które mają ogromny wpływ na pracę zespołu kucharzy.

Ergonomia najważniejsza

Jest to absolutna podstawa każdej profesjonalnej kuchni, bowiem bez ergonomii nie będzie możliwa jak najbardziej efektywna praca kucharzy. W tym wypadku jest niezwykle ważne, aby blat roboczy był umieszczony na wymaganej wysokości, ponieważ, kiedy w domu kroisz coś sporadycznie, to nie bardzo przejmujesz się tym, iż jest za nisko, czy nieco za wysoko. Jednakże kucharz spędza przy takowym blacie cały dzień i dla niego niezwykle istotne jest, aby takie meble ze stali nierdzewnej były jak najlepiej dopasowane do jego preferencji i wygody.

Oczywiście nie na samej ergonomii należy się skupiać, ale również i ogólnym bezpieczeństwie, bowiem jak doskonale zdajesz sobie sprawę, w takowej kuchni naprawdę sporo się dzieje i warto byłoby w taki sposób rozplanować przestrzeń roboczą, aby każdy z pracowników mógł bez większych problemów pracować i jednocześnie nie przeszkadzać innym.

Wysoka jakość wyposażenia kuchni

Jest to jedna z najważniejszych kwestii, jednakże wielu przyszłych właścicieli restauracji stara się w tym wypadku unikać większych kosztów, co niestety odbija się również na jakości. Jak najbardziej polecamy Ci szukanie oszczędności, jednakże prawda jest taka, iż jeśli chodzi o maszyny gastronomiczne, to nie warto na nich oszczędzać, ponieważ możesz tylko stracić. Lepiej jest nieco dołożyć i cieszyć się wspaniałą jakością, która na pewno będzie miała wielki wpływ na ogólną pracę całego zespołu kucharzy.

3 Comments

  1. Wiesiek44

    Najlepiej takie rzeczy zlecać komuś, kto się na tym zna i nam to zaprojektuje

  2. Alek

    Wiadomo, że w kuchni restauracyjnej jest duży tłok i musi to wszystko zostać idealnie rozplanowane

  3. Ola

    Ergonomia jest ważna, żeby się kucharze o siebie nie musieli potykać w pracy

Leave a Reply

Theme by Anders Norén