Mikser jest kolejnym urządzeniem, które ułatwia przygotowywanie potraw. Szczególnie przydaje się w trakcie pieczenia ciast, gdyż dzięki niemu dokładnie połączymy wszystkie składniki. Kupując mikser, musimy wybrać jego:

RODZAJ

Wyróżniamy miksery stacjonarne i ręczne. Ręczny wymaga trzymania w ręku w trakcie pracy – co ułatwia ergonomiczna i dobrze wyprofilowana rączka. To głównie przenośny korpus, do którego montuje się wymienne końcówki do mieszania i ucierania, tzw. mieszadła Natomiast stacjonarny jest duży i masywny, ponieważ składa się z misy na podstawie oraz korpusu, do którego są montowane wymienne końcówki do mieszania i rozdrabniania składników. Jest to tzw. stacja robocza. Ze względu na swoją wielkość ma także większą moc i wydajność, w porównaniu do ręcznego, który ma mniejszą moc. Stacjonarny ma większą liczbę poziomów prędkości: nawet powyżej 10.

Dostępne są różne modele, w zależności od naszego zapotrzebowania. Do użytku domowego nadaje się ręczny, a zwłaszcza gdy bardzo mało gotujemy. Natomiast w kuchennej restauracji dobrze sprawdzi się stacjonarny.

WYPOSAŻENIE

Do podstawowego wyposażenia zaliczamy mieszadła, misę ze stojakiem (plastikowa, szklana i metalowa), pojemnik z wymiennymi ostrzami do siekania produktów, kubek do miksowania produktów, zabezpieczenia przed awariami i wagę elektroniczną. Rodzaj wyposażenia zależy od modelu i od naszych wymagań.

PARAMETRY

Do głównym parametrów urządzenia zaliczamy: moc, możliwość regulacji prędkości, hałas i sposób sterowania. Moc miksera jest uzależniona od jego rodzaju. Większą mają stacjonarne, ponieważ są większe i nowoczesne (1000 W), a mniejszą ręczne (do 500 W). Miksery planetarne mogą posiadać również do 16 stopni regulacji prędkości i sterowanie ręczne za pomocą suwaka lub pokręteł albo elektroniczne za pomocą wyświetlacza oraz różny poziom hałasu, w zależności od modelu. Jednak najciszej pracuję ręczne o niższej prędkości i mocy.

foto: http://rtvagd.wp.pl