Piekarnik to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Dzięki niemu przygotujemy wiele potraw i upieczemy pyszne ciasta. W trakcie zakupu jednego do naszej kuchni, weźmy pod uwagę główne parametry i funkcje, które wpływają na jakość, bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania.

RODZAJE PIEKARNIKA

W zależności od sposobu montażu, wyróżniamy piekarniki wolnostojące i do zabudowy. Wolnostojące możemy postawić w dowolnym miejscu w kuchni, a zwłaszcza kiedy nie mamy miejsca na piekarnik do zabudowy. Mogą przydać się w małej kuchni z niewielkim aneksem kuchennym. Natomiast do zabudowy mogą znajdować się pod blatem, w słupku i na ścianie. Najpopularniejsze są pod blatem w ciągu szafek stojących.

Dzielimy je także na elektryczne i gazowe. Elektryczny wykorzystuje energię elektryczną, dlatego warto wziąć pod uwagę jego klasę energetyczną, określającą zużycie energii. Dzięki wyborze odpowiedniej można zaoszczędzić. Najbardziej oszczędne są piekarniki klasy A, a im więcej plusów po A, tym większa oszczędność urządzenia. Najwięcej prądu potrzebują te o klasie G. Natomiast gazowy potrzebuje gaz ziemny. Bezpieczniejszy jest elektryczny, więc coraz częściej pojawia się w domach i mieszkaniach, a zwłaszcza nowo zaprojektowanych.

Dodatkowo piekarnik może być zintegrowany z płytą grzewczą, a wtedy jego sterowanie jest połączone z płytą i od niej uzależnione oraz samodzielny.

PARAMETRY I FUNKCJE

Do podstawowych parametrów zaliczamy pojemność piekarnika, która decyduje o wymiarach urządzenia. Wymiar ma znaczenie, a zwłaszcza, gdy mamy ograniczoną przestrzeń w kuchni. Pojemność przekłada się także na ilość jedzenia, które można przygotować za jednym razem dla określonej liczby osób. Gdy na co dzień przygotowujemy posiłki dla większej liczby osób, warto pomyśleć nad większym piekarnikiem. Ważny jest także wybór klasy energetycznej, by zaoszczędzić na rachunkach, jeśli wybieramy piekarnik elektryczny.

Poza tym mogą przydać się dodatkowe funkcje, np. termoobieg, pieczenie parowe, mikrofala, grill, podtrzymywanie ciepła, rozmrażanie, rożen obrotowy i termosonda, które są dostępne w elektrycznych. Gazowe mają o wiele mniej funkcji.

Niektórzy zwracają również uwagę na sposób otwierania drzwiczek, bo możemy je otwierać do dołu albo w lewą lub prawą stronę. Jednak najpopularniejszym i jednocześnie najtańszym rozwiązaniem jest otwieranie do dołu, chociaż na boki może okazać się wygodniejsze, gdyż zapewnia łatwiejszy dostęp do potraw.

foto: czasnawnetrze.pl